1.
De kracht van kurk in het oude Egypte
Een stukje geschiedenis. Sluit u die lekkere fles wijn af met de kurk die erbij zit? U bent niet de enige. Uit opgravingen blijkt dat de Oude Egyptenaren dit natuurproduct duizenden jaren geleden al in hun graftombes gebruikten om dingen af te sluiten. Zij ontdekten de veerkrachtigheid van kurk: een eigenaardigheid waar we vandaag de dag nog steeds dankbaar gebruik van maken.
2.
De kracht van kurk volgens de oude Grieken
De Griekse filosoof Theophrastus ontdekte de bijzondere eigenschappen van kurk al in de vierde eeuw voor Christus. Hij verwonderde zich over de kurkeik en het zijn vermogen om telkens weer een nieuwe bast aan te maken. De kurk die steevast door bleef groeien en alsmaar sterker werd, werd door de Grieken ook gebruikt om hun visnetten te laten drijven en flessen wijn en olijfolie af te sluiten. Ze maakten er zelfs schoeisel van.
3.
De kracht van kurk in het Romeinse Rijk
Tweeduizend jaar geleden begonnen de Romeinen met de verdere ontwikkeling van kurk. Ze besloten het als isolatiemateriaal te gebruiken en er reddingsvesten voor vissers van te maken. En ook het afsluiten van amphora (grote kruiken gevuld met olijfolie), gebeurde met behulp van kurk. Veel van deze amphora werden gevonden in de oude Romeinse stad Pompeii, die bedolven werd onder de as uit de vulkaan de Vesuvius en daardoor de Romeinse geschiedenis van kurk uitstekend kon bewaren.
4.
De kracht van kurk in de Franse Champagne
In de 18e eeuw werd kurk eens goed onder de loep genomen. Terwijl de Engelse natuurkundige Robert Hooke begon met het bestuderen van kleine plakjes kurk onder zijn zelfgebouwde microscoop, besloot de Fransman Dom Perignon dat hij zijn beroemde champagne voortaan zou afdichten met kurk. Hij vond het tijd voor een alternatief voor die vervelende houten stoppers, die telkens weer uit de champagneflessen vielen. Het resultaat? Een wereldwijd gebruik van kurk, dat ook vandaag de dag nog stand houdt.
5.
De kracht van kurk reist de hele wereld over
Kurk is populair. En niet zo’n klein beetje ook. Alles wijst erop dat kurk weer wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen. Het word immers niet voor niets verwerkt in hedendaags isolatiemateriaal, vloer- en wandbedekking, de kledingindustrie en zelfs in NASA’s spaceshuttles. Kurk blijft verrassen, en is een 100% natuurlijk en duurzaam product, waar we nog lang de vruchten van kunnen plukken.
6.
De kracht van kurk als de parel van Portugal
Uit Portugal valt veel meer te halen dan alleen port en Fado. Kurk is namelijk hét nationale product van Portugal. Meer dan 20% van de Portugese bossen bestaat uit kurkeiken, waarvan iedere 9 jaar een flinke lading kurk geoogst kan worden. Deze boom vormt dan ook een belangrijk deel van het Portugese erfgoed, en wordt daarom goed beschermd. Zo houden we de Portugese kurkeiken in stand en kunnen we nog lang gebruik maken van zijn bijzondere bast.
Vorige slide
Volgende slide
Bekijk ook

Meer informatie

We laten u graag de mogelijkheden zien én voelen