Blog

Duurzaam én hip? Kies kurk!

Lange tijd was het kiezen tussen duurzaam of hip. Dit is gelukkig de laatste jaren enorm veranderd. Het ene gaat tegenwoordig naadloos samen met het ander. Dit is te danken aan de alsmaar toenemende bewustwording omtrent klimaat, milieu en duurzaamheid. Uiteraard ook een beetje geholpen met stijgende energie- en gasprijzen en zie daar; een markt vol leuke, hippe én duurzame producten.

Een voorbeeld hiervan is de vloer van kurk. Een materiaal wat je in eerste instantie misschien niet meteen op de vloer verwacht. Maar geloof ons; ook jij maakt binnenkort graag de vloer vrij voor kurk. Lees snel verder waarom!

De voordelen van kurk

Kurk is een natuurproduct, dat is ook de reden waarom het bij de (goede) flessen wijn als stopper wordt gebruikt. Want zoals met veel zaken is er een kunstmatig alternatief voor het materiaal bedacht, maar blijft het authentieke natuurproduct het allerbeste. Dat geldt ook zeker voor kurk.

Kurk heeft namelijk van nature eigenschappen die door andere producten niet te evenaren zijn. Zo is kurk waterbestendig, dit maakt het materiaal geschikt voor alle ruimtes. Ook bijvoorbeeld voor badkamers en keukens. Daarnaast heeft kurk een goede isolerende werking. Dit werkt op twee manieren, het zorgt ervoor dat warmte behouden blijft in een woning, maar ook qua geluid heeft het een isolerende werking. Dit maakt kurk op de vloer daarom zeer geschikt in woningen op hoogte zoals een flat of een penthouse.

Kurk of parket?

Natuurlijk zijn er meer vloeren op de markt die goede eigenschappen hebben en een duurzame keuze zijn. Een veelgehoord alternatief voor een vloer van kurk is een vloer van hout. Beide kunnen zeer stijlvol en duurzaam zijn, toch zijn er verschillen.

Zo voelt kurk van nature warmer aan dan parket. Ook is parket gemaakt van hout, dit hout is een prachtig natuurproduct maar heeft wel als eigenschap dat het uit kan zetten en kan krimpen. Dit komt doordat het materiaal niet stabiel is vanwege temperatuurverschillen en verschillen in luchtvochtigheid. Daardoor kunnen er naden ontstaan, of kan de vloer op sommige plekken bol komen te staan. Dit risico loop je niet met een vloer van kurk.

Het ontstaan van krassen op een vloer van kurk gebeurt minder snel dan bij een vloer van parket. Bij parket speelt daarnaast nog een grote rol waar het hout vandaan komt, let erop dat het wel een keurmerk heeft en niet uit een tropisch regenwoud komt. Dan is het duurzame karakter in één keer verdwenen.

Hoelang gaat kurk mee?
Naast het feit dat een vloer van kurk thermisch én akoestisch isolerend is, heeft het ook nog eens een hele lange levensduur. Zeker bij goed onderhoud -dus bij op tijd lakken en regelmatig een nieuwe laag aanbrengen- kan een kurkvloer levenslang meegaan. Omdat kurk wel een natuurproduct is, kan het wel zo zijn dat de vloer naar verloop van tijd lichter wordt onder invloed van zon/daglicht.  Dit is vaak niet storend aangezien het een geleidelijk verloopt heeft, en is enigszins bij te werken met een nieuwe laag lak.

Wat ook de levensduur van een vloer van kurk verlengt, is het feit dat het met de trends mee kan gaan. Doordat je het in verschillende kleuren kunt lakken, is het aan te passen naar de trend van het moment.

Trendy kurk

Zoals al aangegeven is kurk in allerlei uitvoeringen te koop. Dit zorgt ervoor dat het een hippe en duurzame vloer is geworden door de jaren heen. De verschillende uitvoeringen laten het kurk niet eens meer op kurk lijken. Dus de welbekende bruine kleur die we kennen van de kurk op de fles is niet (meer) de standaard waar het gaat om de vloer van kurk.

Kurk is qua onderhoud zeer gebruiksvriendelijk, iets wat de populariteit ook heeft doen toenemen. We worden immers allemaal drukker, en een hippe maar onderhoudsarme vloer is dan toch wat we willen. De vloer van kurk wordt dan ook volop gespot in de woontrends van 2023.

Hoe je kurk onderhoudt? Gewoon met een stofzuiger en een vochtige doek. Qua schoonmaakproducten zijn er specifieke middelen op de markt, maar over het algemeen wordt aangeraden om biologische of milde onderhoudsproducten te gebruiken.

Kortom, kurk op de vloer is een trend waar we niet meer omheen kunnen, maar eigenlijk ook niet omheen wíllen. Het is een mooie, gebruiksvriendelijk, duurzame en eigenwijze manier van vloerbedekking. Dat wij hier niet de enigen in zijn, valt op wanneer we naar de woontrends van 2023 kijken. Wij gaan dan komend seizoen ook graag met de voetjes van de vloer op een ondergrond van kurk!

Décork Haarlem

Tappersweg 87 (Waarderpolder) 2031 ET Haarlem
Tel: 023 – 5318281
haarlem@decork.nl

Décork Venray

Julianasingel 6
5802 AV Venray
Tel: 0478 – 75 26 80
venray@decork.nl

Décork Amsterdam

Hoofddorpplein 13
1059 CV Amsterdam
Tel: 020-6177138
amsterdam@decork.nl